Gyermekfogászat

A gyerekek fogászati ellátása többet jelent annál, mint hogy szuvas fogukat betömjem, vagy tejfogukat eltávolítsam. Számomra legalább annyira fontos a gyerekek fogászati egészségnevelése. Ennek legfőbb célja, annak tanítása, hogy mit kell tenni azért hogy megelőzzük a fogszuvasodást. A szuvas tejfogak tömése ún. üvegionomer tömőanyaggal történik. Ez egy fémmentes, fogszövetbarát, fogszínű anyag, mely pár perc alatt megköt, ezért a kezelés után rögtön terhelhető. Intelligens fluoridleadásra képes, ami segít megelőzni a fog másodlagos szuvasodását.

A barázdazárás egy fogszuvasodás megelőző beavatkozás, amit általában olyan maradó örlőfogaknál végzünk, amelyeknek barázdái nagyon mélyek, ezáltal a fogszuvasodásra hajlamosabbak. A barázdazárás lényege, hogy az ép fog barázdarendszerét -fúrás nélkül- folyékony fényrekötő anyaggal zárjuk le, így a későbbi barázdaszuvasodást megelőzhetjük. Ezt a kezelést olyan maradófogaknál lehet elvégezni, melyek fél évnél nem régebben nőttek ki.

A tejfogak esetében is szükség lehet gyökérkezelésre, azonban ez nem valódi gyökérkezelés. Nem a gyökércsúcsig érő gyökértömés készítése a cél, hanem hogy a tejfog annak kieséséig panaszmentes, a foggyökér körüli szövetek pedig gyulladásmentesek legyenek