Fogpótlások

Koronák

Ha a fogból jelentős rész hiányzik, akkor a tömés, illetve az inlay már nem jelent hosszú távú megoldást. Ilyenkor koronát készítünk a fogra. Ennek lényege, hogy az előzetesen felépített – akár csappal megerősített – fogat körbecsiszoljuk, a lecsiszolt fogról pontos lenyomatot veszünk, és fogtechnikus készíti el a koronát, melyet erős ragasztócementtel ragasztunk a fogcsonkra.

A korona teljesen beborítja, körbeveszi és védi a lecsiszolt fogcsonkot, így lehetővé teszi, hogy a nagymértékben lepusztult fog újra alkalmas legyen a rágásra, ellenálljon a hatalmas rágóerőnek. A koronák anyaga leggyakrabban fém-kerámia. Ebben az esetben vékony fémvázra égeti rá a fogtechnikus az esztétikus porcelánt. A korona anyaga lehet fémmentes is, például üvegrosttal, kerámiaszemcsékkel megerősített műanyag, cirkónium vázas kerámia vagy teljes porcelán. Ezek nagy előnye, hogy kiváló esztétikummal bírnak, azonban jóval drágábbak, mint a hagyományos fém-kerámia koronák.

Hídpótlások

A tömés, az inlay és a korona olyan esetekben jelent megoldást, amikor nincs foghiány, csak a foganyagból hiányzik kisebb-nagyobb rész. Ha azonban egy vagy több fog hiányzik, legtöbb esetben a hiány híddal pótolható. Ennek lényege, hogy általában a hiányt elölről és hátulról határoló fogakat lecsiszoljuk (ezek a híd pillérei), ezekre korona kerül, és a koronákat összekötő rész fogja pótolni a foghiányt. A hidat szintén fogtechnikus készíti, előzetesen vett, pontos lenyomat alapján, majd erős ragasztócementtel kerül rögzítésre a pillérekre. Az így készült híd tökéletes rágást biztosít, esztétikus és természetes hatású. A híd anyag leggyakrabban fém-kerámia, kis kiterjedésű hidak esetében lehet üvegrosttal, kerámiaszemcsékkel megerősített műanyag, vagy cirkonvázas kerámia.

Ideiglenes korona, híd

Foghúzás, illetve fogak lecsiszolása után gyakran szükség van ideiglenes korona, vagy ideiglenes híd készítésére elsősorban az esztétika miatt. A legtöbb esetben a fogeltávolítás, illetve csiszolás után a rendelőben rögtön el tudom készíteni az ideiglenes fogpótlást.Ebben az esetben a páciens egyáltalán nem marad fog nélkül. Vannak olyan esetek, amikor a fogtechnikus tudja csak elkészíteni az ideiglenes fogpótlást. Ebben az esetben kb. fél nap alatt készül el a fogmű.

Kombinált, részleges kivehető fogpótlások

Ha sok fog hiányzik, és a hiány olyan elhelyezkedésű, hogy nem pótolható híddal, akkor készíthető a kombinált, részleges kivehető fogpótlás. Ennek lényege, hogy a meglévő fogakra egy speciálisan kialakított, esztétikus fém-kerámia híd kerül, melyhez finommechanikai elhorgonyzó eszközökkel kapcsolódik egy fémlemezes kivehető rész. A finommechanikai elhorgonyzó eszközök tökéletes stabilitást biztosítanak a kivehető rész számára, az nem tud elmozdulni.

Drótkapcsos, kivehető fogpótlás

A nagy kiterjedésű foganyag hiány egyszerűbb, olcsóbb, de nem tökéletes pótlása drótkapcsos, kivehető fogpótlással történik. Ennek lényege, hogy a műanyagból készült kivehető fogpótlás drótkapcsokkal rögzül a meglévő fogakhoz. Ennek stabilitása nem tökéletes, és a meglévő fogakat is jobban megterheli. Előnye, hogy viszonylag olcsó és rövid idő alatt elkészül. Ezt a fajta fogpótlást inkább ideiglenes megoldásként alkalmazzuk.